A netgeneráció hét részben

Fehér Péter (2009-ben a Szegedi Neveléstudományi Doktori Iskolában szerzett fokozatot) és Hornyák Judit indított egy cikksorozatot a techline-on, amelyben a magyarországi netgenerációt járják körül hét részben.
... mindenekelőtt a gyökerekhez visszanyúlva Don Tapscott és Marc Prensky amerikai társadalomkutatók vízióit mutatjuk be, amelyekben az ezredforduló körül felvázolták egy új nemzedék, a netgeneráció (Tapscott) vagy az ún. digitális bennszülöttek (Prensky) megjelenését és jellemzését, és kitérünk a hazai előzményekre is. Az azóta eltelt évtized alatt lassan körvonalazódik, hogy ezek a jóslatok mennyiben váltak valósággá. Mivel ez a generáció Nyugat-Európában is most ért a felsőoktatás kapujába, egyre több kutatás foglalkozik napjainkban a témával.
Netgeneráció (1.): tényleg más a miénk?
 (ld. még PÉK 2010 előadás)
A második részben kiderül, mivel töltik idejüket leginkább a „netgeneráció tagjai”, hány óra fér bele a 24 órába, hogyan működik a „humán multitaszk”. Milyen változások következnek abból, hogy a számítógépezéssel töltött idő megelőzte a tv-zést?
Netgeneráció (2.): Mivel töltik az időt?
A harmadik részben részletesebben bemutatjuk a magyar netgeneráció számítógépezési, internetezési szokásait, majd felvázoljuk, hogyan tanul a netgeneráció, van-e különbség a fiúk és lányok internet-használati szokásai között.
Netgeneráció (3.): Hogyan tanulnak?
A negyedik részben a fiatalok körében legnépszerűbb alkalmazást – a közösségi oldalak használatának jellemzőit – vesszük szemügyre. Mi lehet az oka ennek az elképesztő népszerűségnek? Kik, miért, illetve mire használják ezeket? Fiúk vagy lányok használják-e inkább?
Netgeneráció (4.): Közösségi oldalak, virtuális játszóterek
Ötödik alkalommal a másik nagyon népszerű alkalmazást – a lassan igévé váló MSN-t, vagyis az online csevegő programokat – járjuk körbe. Mennyit, kivel és miről „csevegnek” szinte éjjel-nappal?
Netgeneráció 5. rész – Msn/Skype: kivel, miről, mennyit?
Hatodszorra az online generáció és a műveltség viszonyát firtatjuk, támaszkodva a fiatalok olvasással és filmekkel kapcsolatos attitűdjükkel kapcsolatos adatainkra. Szeretnek-e olvasni, milyen filmeket kedvelnek? Itt is számos meglepő eredményre bukkantunk.
Netgeneráció (6.): Műveltség az online generáció körében
Végül a hetedik részben összegezzük kutatásunk eddigi eredményeit, és néhányat a jövőre vonatkozó elképzelésekből.
Netgeneráció (7.): Vége. Vége?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal