Mérőeszköz frissítése

Két napja írtam a magyar fiatalok netezési szokásairól, és megemlítettem, hogy a használt mérőeszközöket felül kell vizsgálni, frissíteni kell őket.
Az NHH pedig ezt írja legfrissebb jelentésében:
Magyarországon több mint 1,8 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetés van, ezen belül több mint 1 millió kábeles. A vezetékes előfizetések mellett gyorsan nő, miközben egyre többen veszik igénybe a mobilinternetes szolgáltatásokat is. A hatóság piackutatási adatai szerint a magyar háztartások közel fele rendelkezik valamilyen szélessávú internet – DSL, kábel, vagy asztali, illetve hordozható számítógépen használt mobilinternetes – előfizetéssel. 

Ezt az utóbbi kérdőívekben én is tapasztaltam: egyre többen adtak meg kétféle nethozzáférés-típust, a hagyományos hozzáférések mellett mobilnetet. Az IKT kérdőív kapcsán erre majd ki kell térnem, mint ahogy arra is, hogy az IKT hozzáférés mutatója évről évre javul.
Igaz nem reprezentatív a mintám, de akkor is a teljes évfolyam hallgatóról van szó,akik német nyelvet tanulnak.

Az alábbi ábra Paksi Attilával közösen készített tavaly veszprémi előadásunkból származik (doc, ppt):


A Moodle-t használó hallgatók (n=39) átlagai mindig minimálisan magasabbak voltak, mint a Coospace-t használó hallgatóké (n=35), de a különbség nem szignifikáns.
Az IKT aktivitás az alacsony (0-1), az IKT hozzáférés és az IKT attitűd a közepes (1-2), az IKT kompetencia a magas kategóriában (2-3) voltak mindkét csoport esetében. Ezek az eredmények, vagyis a mutatók sorrendje és a mutatók általunk használt kategóriákba történő besorolása, összhangban állnak korábbi kísérletünk eredményeivel (Kétyi, 2009), de az IKT hozzáférés értéke a korábbi kísérletünkben mértekhez képest magasabb lett, az internethozzáférés gyorsaságában és a számítógépek életkorában javulás tapasztalható.
Az IKT kompetencia mutatók mindegyike korrelál egymással, közülük az IKT aktivitás mindegyik másik mutatóval p<0,01 szinten.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal