Magyar fiatalok netezési szokásai

A saját (órai) tapasztalataim is egybe vágnak ezzel:
Az adatok alapján a 15-24 évesek közösségi és videómegosztó site-okon töltik el online idejük egyharmadát!" Vagyis "a fiataloknál a Farmville, az MSN és a YouTube a menő". (Forrás: Mit nézegetnek a magyar fiatalok az interneten?) És akkor ezen eszközök időigényéről még nem is beszéltünk!
Ez egybe vág azzal, amit az IKT kompetencia kapcsán folyamatosan mérek: hiába a jó hozzáférés, a magas kompetencia és a pozitív attitűd, ha a fiatalok nem aktívak az IKT eszközök ésszerű, célirányos, produktív használatában (persze az is vita tárgyát képezheti, hogy mi is számít annak).

Viszont ez egyúttal a mérőeszközöm IKT aktivitási mutatójának itemkritikája is egyben. Biztos, hogy frissíteni kell a mérőeszközömet.

A fenti eredményeket érdemes lesz majd összevetni a három egyetem és egy főiskola hallgatóinak IKT és web 2-eszközök használati szokásaival, amit nemrég vettünk fel. Ez esetleg jó alapot nyújthat ehhez.
A magyar fiatalok szokásait az osztrák fiatalok szokásaival is érdekes összevetni.
Az elemzések után majd még visszatérek erre.

Még annyi érdekességet idéznék a fentiekkel kapcsolatban, hogy nem minden globálisan sikeres web 2-es szolgáltatás sikeres Magyarországon. A Twitter, a MySpace, a Flickr csak a magyarok 10%-át éri el, de a Google keresője, a Facebook vagy a YouTube a magyarok körében is sikeresek. Bővebben itt lehet erről olvasni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal