Coospace 4.0 - KRITIKA!!!



Hosszas szülés után végre megjelent a Coospace 4.0 verziója. Lehetne ez egy örvendetes dolog, de sajnos nem az. Hogy miért? Nos, ez egy kicsit hosszú lesz.

2011. október 29-én szombaton már nem volt elérhető a Coospace régi verziója és az újat 3 napos folyamatos frissítés után sikerült sem sikerült rendesen feltenni.

A fejlesztők nyilván érzékelték a nem kevés problémát, és próbálhattak valamit javítani rajta, mert tegnap november 9-én 23 órakor a Coospace megint nem volt elérhető:


De a hibák maradtak.

DESIGN
Illyen volt, ilyen lett:




Az oldal fejléce vastag, funkciótlan, kihasználatlan. Minek? Csak foglalja az értékes helyet és még csak jól se néz ki.
Nem értem miért kell erőltetni ezt a sótlan-szürke neptun/etr feelinget, mert így még annak is elmegy a kedve a belépéstől, akinek amúgy lenne.
Coospace-Neptun, mint két tojás:




Skinek nincsenek, de ami zavaróbb, hogy  a betűk olvashatatlanul aprók az egérszürke háttéren, ami a használhatóság rovására megy.

F U N K C I Ó K
JELENLÉTIK
A jelenléti íveknél a "régi alapján" funkció eltűnt, ami jelentősen lassítja a napi rutinmunkát, cserébe viszont címkézhetővé váltak a jelenlétik, csak azt nem értem minek.

KÉRDÉSBANK
A kérdésbank kereshetetlen, az itemek felsorolása ésszerűtlen. Például ha van egy 3-as sorszámú. kérdésem, melynek 1-től számozott alitemei vannak, akkor a kérdésbank a 2. sz. alitemet a 3. főkérdése elé veszi, ami tesztösszeállításnál rendkívül zavaró.
A megoldókulcsok a szöveges válaszoknál elcsúsztak, ami valljuk be a tanár számára egy vizsgatesztnél elég kínos.
Hogy lehet ilyen importálás után egy rendszert élesíteni? Most akkor a tanár nézze végig egyesével az egyszer már a korábbi verziókba helyesen feltöltött kérdéseit? Ezt tényleg komolyan gondolta a fejlesztő Dexter Kft. meg aki a frissítésről döntött? (Tényleg ki volt az?)

TESZTEK
A teszteknél próbateszt kitöltésére van lehetősége a tanárnak, ami jó (köszi Moodle :), viszont az újrapontozás nem működik (öntesztekkel tesztelve 2011. november 3-án).
Az önteszteknél (korábban gyakorló teszt) az ellenőrzés elsőre nem működik, 0%-ot jelez és csak másodszorra, harmadszorra, nx-re hajlandó működni.
Első tesztösszeállításnál a kérdések 3x szerepelnek a tesztsorban és a tesztsort nem tudom szerkeszteni (biztos bennem van a hiba), ezért DEL, aztán újra összeállít, és másodszorra (ha szerencsém van) már stimmel az itemszám.
Kinek van erre ideje?
(A tesztösszeállítás egyébként nagyon nehézkesre, logikátlanra sikerült és jól láthatóan a Moodle-ban használt kis ikonokat próbálták beépíteni-koppintani a fejlesztők.)

FÓRUM
A fórum hozzászólások szerkesztésénél a szerkesztődoboz (elsőre sose nyílt meg és csak pislogtam, hogy hol tudok szerkeszteni, módosítani) teljesen illogikusan fölül nyílik meg. Majd miután módosítok, scrollozhatok lefelé a fórumban. Jó móka.
Ez a 2x mondom el a rendszernek mit akarok (ld. tesztösszeállítás) elég idegesítő bug. (Mi lehet az oka, talán lassú a szerver?)

NAPTÁR
Eddig nem használtam és kérdőívekben  is az jött ki, hogy senki nem használja. Nem egy killer app, na.
Most kapott funkciót, narancsszínnel jelzi az eseményeket, ami segít(het), főleg ha sok kurzusnál használunk CS-t. Az első funkció, ami egyértelműen pozitívan változott az előző verzióhoz képest (ott gyakorlatilag kisatírozhatták volna).

KERESÉS
A jobb oldal felül található kereső doboz hatékonyan keres linkben, színtérben, tagekben, ami jó, főleg ha az ember rég elfelejtett dolgok után kutat vagy az évek során annyi mindent pakolt fel, hogy már nem igazán tudja követni, hogy mit hová töltött fel. Szóval ez jó. A kérdésbank viszont nem kereshető (vagyis nem működik ez a funkció).


A tesztelésben egyenlőre idáig jutottam, de az elég nyilvánvaló, hogy ilyen mértékű változtatást fű alatt, minden külön értesítés helyett szemeszter közben (!) bevezetni, szombati levelezős csoportokat kizárva a keretrendszer használatából nem lehet, nem szabad, hiba.
Ráadásul a 4.0 verzió olyan bugokat tartalmaz, ami a gördülékeny munkát ellehetetleníti. Kipróbálta ezt valaki a frissítés előtt? Letesztelték ezt a fejlesztők?

Az írás idején aktuális verziószám: 4.0.4331/0.0.0
A fenti műveleteket a főiskola gépeiről teszteltük.
A Coospace 4.0 változásairól ebben a hivatalos dokumentumban lehet bővebben olvasni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal