Tesztek készítése Moodle-ben (2016-09-02)



Az első tesztkészítési tapasztalataink 2008-ból származnak. Ekkor saját készítésű német nyelvi teszteket vittünk fel a Moodle rendszerbe, és a Moodle rendszer Word szövegszerkesztőhöz készült egyik kiegészítőjét már a tesztkészítés után azonnal használtuk, így a tesztek gyakorlatilag azonnal felkerültek a keretrendszerbe.

2014-ben egy nagyobb szabású projekt kapcsán hat nyelvből (angol, francia, spanyol, orosz, kínai és arab) B2 és C1 szinten készültek olvasásértést, szókincset és nyelvtani ismereteket mérő tesztek, illetve íráskészséget mérő esszéfeladatok elkészítésére is sor került.
Ezeket a teszteket, feladatokat két évvel később frissíteni kellett.

A különbség a 2008-as tesztkészítéshez, hogy itt más feladatkészítők szövegszerkesztőben elkészített tesztjeit kellett felvinni a Moodle-be, így a 2008-an használt megoldás nem volt lehetséges, a tesztkészítő és a tesztet digitalizáló személyek nem voltak azonosak.


Miután a kurzus elkészült és a rendszergazda a jogosultságokat is kiosztotta, a tesztkészítés menete a következő volt:

  1. Először a kérdésbankban logikus és áttekinthető kategóriákat hoztunk létre, a későbbi tájékozódás, navigálás megkönnyítés érdekében.
  2. Ezután a kategóriákban a kérdéseket manuálisan vittük fel, mivel a különböző tesztgenerálási megoldások elég bonyolultak, ráadásul nem minden kérdéstípushoz használhatók, és az elkészült itemek többször utólag manuális korrekcióra szorultak, vagyis az automatizmussal nyert időt az utólagos korrekció elvitte.
  3. Az adott kérdésbank feltöltése után létrehoztunk egy tesztet a kurzusban, paramétereztük azt (kitöltési idő, kitöltések száma stb.), majd hozzáadtuk az elkészült itemeket, és beállítottuk az oldaltöréseket.
  4. A teszt összeállítása után az előnézet funkcióval teszteltük a végleges tesztet.
  5. Ezután a próbavizsgázók eredményei és a javító tanárok visszajelzései után, ahol szükség volt, elvégeztük a szükséges korrekciókat.
  6. A korrigált tesztek élesben is kitöltésre kerültek.

Tanulságok
Nyelvtanárként a ráfordított idő (1) és az eszköz, megoldás egyszerűsége (2)  illetve a hosszútávú előnyök (3) döntőek. Ez utóbbi a számítógépes teszteknél kézenfekvő, hiszen a kezdeti nagy munkamennyiség után nincs szükség további tanári tevékenységre, vagyis a tesztek javítására, amivel idő spórolható meg.
Az első két szempont, a ráfordított idő és az eszköz, megoldás egyszerűsége azonban nyolc év elteltével semmit nem változott, ami elszomorító.
A tesztek Moodle rendszerben történő elkészítése saját tapasztalataink szerint nem lett gyorsabb és egyszerűbb, vagyis nyolc év elteltével a helyzet semmit nem javult, a Moodle továbbra is magas IKT kompetenciával rendelkező, időmilliomos tanárok (dizájnját tekintve) fapados játékszere (vagyis a használata az intenzív munka mellett még esztétikai élvezetet sem nyújt).

A tesztkészítés területén a Moodle nagyon le van maradva a Quizlet pofonegyszerű és intuitív használatához képest.
Ha fontos számunkra a saját felügyelet (1), a kompakt tartalom és kurzuskínálat (2), valamint a gazdag paraméterezhetőség (3), akkor a Moodle továbbra is jó (és olcsó) választás, de nagy kár, hogy mindez a 21. században a felhasználóbarátság rovására megy.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal