Web2.0 az osztrák iskolákban - miniszteri rendelet


A web2.0 eszközök jelen vannak az iskolák hétköznapjaiban és új kihívások elé állítják az iskolákat.
Ezzel a mondattal (amit egyébként mi is vizsgáltunk magyarországi felsőoktatási intézményekben) indul az október 27-én megjelent osztrák oktatási miniszter "web 2.0-rendelete" .

Ezt azonban már adatok követik, melyek a Donau-Universität Krems felméréséből származnak (a válaszadási arány 80%-os volt):
  • Az osztrák iskolák 21%-a használ valamilyen tanulási környezetet az oktatásban.
  • További 10% tervezi egy tanulási környezet használatát.
  • Web 2.0 eszközöket (wikik, blogok) az iskolák 24%- használ.
Mivel azonban még kevés tanár használja a web.2.0-es eszközöket, az osztrák oktatási minisztérium  "Web2.0 - szociális hálózatok ésszerű használata" címmel egy projektet indít, melynek célkitűzései között a médiakompetencia közvetítése és az iskolai partnerek (nem csak a tanulók és tanárok hanem a szülők) téma iránti érdeklődésének felkeltése is szerepel.

Cél továbbá az internet biztonságos felhasználása is, ehhez példákat és oktatási segédanyagokat is mellékelnek az erre a célra létrehozott honlapon.

Egyértelmű változás a korábbi 2008-as rendelethez képest, hogy pedagógia szempontokat is beépítettek a rendeletbe. 2011 tavaszán best practice napot tartanak a témában, ahol az iskolák projektjeiket, jó gyakorlataikat mutathatják be.
Már idén ősszel 40 workshopot, és ezen felül továbbképzési programokat tartanak a tanárképző intézményekben, amik fontosak, hiszen ezek nélkül az új eszközök nem épülnek be a tanárok eszköztárába.

Magyarul további információk itt, németül pedig itt olvashatók.

Update (2010.11.22.) : a németek is változtatnak az eddig gyakorlatukon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal