IV. Országos Interaktív Tábla Konferencia újdonságai

Pár érdekes újdonság az interaktív tábla konferenciáról.
  • Már van olyan interaktív tábla, amelyre egyszerre többen, ketten vagy maximum négyen (az Interwrite táblájára) tudnak írni. Ehhez a tábla részekre van osztva, amit külön kalibrálunk. Ez fontos újítás, mert így már akár órai csoportmunkára is használható az interaktív tábla.
  • Van elérhető árú digitális toll, aminek a jeladóját (2 elemmel működik) akár egy fehér lapra is lehet rögzíteni, és a toll a kézírást azonnal rögzíti digitális formátumban. Így ki lehet váltani ezzel a drága padokat, de használható előadáson kézzel történő jegyzetelésre. A karakterfelismerése nem tökéletes, kiexportálni képformátumban (jpg) és pdf-ben tudunk, a szöveget saját formátumban menti. A számítógéphez csatlakozni wireless kapcsolattal vagy USB-n keresztül képes.
  • Érdekes még a SMART dokumentumkamerája, amivel rendkívül gyorsan lehet befényképezni papír alapú anyagokat, könyveket, akár az órán is.
  • A Digiboard fizetős megoldása is érdekes, kreatív azonosítási eljárású keretrendszerük az USB kulcsok egyedi hardverkulcsát használja ki, azzal azonosítja a felhasználót. Az oktatási anyagok fizetősek, több csomagban érhetők el, akár egy évre is vásárolhatunk hozzáférést. Az alapcsomag (kb. 200.000 ft) három kulcsot tartalmaz, de ehhez 18.000 forint darabáron további kulcsokat vásárolhatunk. Az így vásárolt kulcsok addig érvényesek, amíg az alapcsomag. A csomag folyamatosan frissül, bővül az árban terméktámogatás is benne van. A rendszer Linux Ubuntu alapú. (Vannak már Linux alól leérhető idegen nyelvű szótárak? Nagy szótárak online csak korlátozottan, oktatási intézményekből érhetők el.) Idegen nyelvoktatáshoz érdekes lehet az eredetileg vakoknak kifejlesztett felolvasó rendszer (a szoftvere tartalmazza ezt), mely a kijelölt szöveget (22 nyelvet ismer) felolvassa. A tanár otthonról össze tudja állítani az órai anyagait (ezeket többféleképpen tudja rendezni), és azokat az órán a Kedvencek menüpontból elérheti. Táblaképeket (capture) pdf-ben gyorsan menthetjük és azonnal feltöltjük a rendszerbe, így a diákok azt azonnal látják már, elérhetik az órai anyagokat, akár át is ismételhetik azokat otthonról. Az anyagainkat publikussá tehetjük (egy gyors lektorálási (?) folyamat után), és aki regisztrációval rendelkezik, használhatja azt. A közzétett anyagokat értékelni lehet. Az anyagainkat ha szerkesztés alatt jelöléssel látjuk el, addig senki nem látja azokat, tehát folyamatosan tudunk zavartalanul online dolgozni. A tartalmak elérése csak online lehetséges (a gyártó megrendelés esetén vállalja annak kiépítését is). Blogot is vezethetünk, fórumokat is használhatunk. Mindezt egy felületen kezeli.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal