Online tanulási környezetek elterjedtsége a felsőoktatásban


A fenti aktuális ábra Phil Hill posztjából származik (itt olvasható), és az online tanulási környezetek (LMS/VLE) idei év első felében mért piaci részesedését mutatja be Észak-Amerika (USA és Kanada) felsőoktatási intézményeiben.

Pár megjegyzés az ábrával kapcsolatban:
  • Az online tanulási környezetek  komplexebbekké váltak, amit az angol terminológia változása is jelez: keretrendszerek (Learning Management System) helyett tanulási platform (Learning Platform) az aktuális elnevezés.
  • Valószínűleg a komplexebbé válással függ össze az a tény, hogy saját fejlesztésű rendszert (Homegrown) az intézmények 1 %-a használ, vagyis mindenki külső piaci megoldást vesz igénybe.
  • Első helyen a fizetős Blackboard áll, második a nyílt forráskódú Moodle, de erőteljesen terjeszkedik egy nálunk még ismeretlen, új tanulási rendszer, a Canvas, ami ha a tartalmat mi generáljuk, ingyenes, ha tartalomra is igényt tartunk, akkor viszont már fizetős.
  • A Blackborad piaci részesedése csökkenőben, és ezt a Moodlerooms-szal próbálja ellensúlyozni, amely egy Moodle alapra épülő fizetős rendszer.
  • További piaci szereplők szűnnek meg (EOL: end-of-life), így a piac koncentrálódik.
  • Az egyéb rendszerek között (Other) a következők találhatók meg: Jenzabar, Edvance360, LoudCloud Systems, WebStudy, Schoology és a CampusCruiser. Közülük a Schoology-nak van esélye a jövőben komolyabb piaci szereplővé válnia.
  • Meglepő, hogy a Magyarországon is ismert, innovatív Neo-t a felmérés meg sem említi. 
  • A fenti eredményeket érdekes lenne összevetni a magyarországi adatokkal, ha azok ismertek lennének, de ilyen felmérés eddig nem készült. Az szinte biztos, hogy a magyarországi helyzet az amerikaihoz annyiban hasonló, hogy két nagy tanulási környezet uralja a piacot, egy fizetős, Magyarországon a Coospace, Amerikában a Blackboard, és egy nyílt forráskódú, ingyenes, a Moodle. Eltérés mutatkozhat azonban a piaci szereplők számában, ez szerintem Magyarországon alacsonyabb lehet.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal