TIme-lapse Mining for Pedagogy?


Érdekes videó a Washingtoni Egyetem és a Google közös projektjében, amely az interneten szabadon elérhető fotókból (pl. Flickr) készít time-lapse videókat.
A projektben 86 millió fotót gyűjtöttek össze, majd rendszerezték őket idő és a felvétel készítésének nézőpontja szerint.
A videók megmutatják egy-egy népszerű hely változását az idő (évek) során. A kutatók 10728 ilyen változást (time-lapse) nyertek ki a szoftverükkel.
Például, hogy hogyan olvadnak a gleccserek, hogyan épülnek városrészek, vagy éppen hogyan nem épülnek tovább a megkezdett épületek. Hogyan tűnnek el kisebb dolgok (pl. kövek) népszerű turisztikai helyekről vagy épp hogyan áll egy őr 5 éven át ugyanabban a pózban, ugyanott.


Az adatbányászat érdekes trendeket mutathatna meg a neveléstudomány területén is, csak ahhoz az ingyenes és önként feltöltött képekhez hasonlóan nagy mennyiségű transzparens adatokra lenne szükség. Nyilván ez több szempont miatt (adatvédelem, megfelelő platform hiánya stb.) jelenleg nem kivitelezhető, de akkor is érdekes eljátszani a gondolattal, hogy ez mit eredményezne.

Jönnének a longitudinális adatok infografikákon és time-lapse videókon.
Például, hogy hogyan olvadnak a gleccserek csúszik le egyes országok oktatási rendszere, hogyan épülnek városrészek emelkednek ki mások, vagy éppen hogyan nem épülnek tovább a megkezdett épületek nem fejlődnek tovább. Hogyan tűnnek el kisebb dolgok (kövek) népszerű turisztikai helyekről kopik meg egy-egy nevesebb oktatási intézmény vagy épp hogyan áll egy őr 5 éven át ugyanabban a pózban, ugyanott nyújtanak továbbra is ugyanolyan színvonalat évről évre.

Mindezt teljesen áttekinthetően. Pár percben. Többszáz oldalas, szakembereknek készült száraz publikációk átolvasása nélkül.
Az érdemi munka az eredmény elkészülte elé tevődne, a háttérben folyna (vö. elektronikus tesztelés vs. papír alapú), a végeredmény viszont azonnal fogyasztható lenne mindenki, szakmabeli és nem szakmabeli számára.

A Washingtoni Egyetem kutatóinak teljes publikációja itt olvasható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal