10 dolog, ami nélkül elképzelhetetlen lenne tanárként az életem




Íme:

1-3. Laptop + internet (WiFi!!!) + SSD

A laptop ALAP, na meg az internet is: a korábbi (beszkennelt) és a kollektív, folyamatosan frissülő ismeretek. Enélkül nincs 21. századi tanár. A WiFi pedig a szabadságot jelenti. Steve Jobs-nak (ebben is) igaza volt, amikor minden kábeltől meg akart szabadulni (meg is fogunk!).

Az SSD-s laptop egy olyan újabb minőségbeli ugrás, hogy az elmondhatatlan. Gyors és halk és az akku is sokkal tovább bírja.

A javaslatom: maximum memória és SSD, kombinálva a legújabb operációs rendszerrel (meg esetleg egy nemrég cserélt akkumulátorral), és egy percig nem érezzük, hogy új gépet kellene venni. Ráadásul ez ma már relatíve olcsón kivitelezhető. Hajrá!



4. Mobileszköz (bármilyen: okostelefon vagy tablet)

Nem mindig van nálam laptop, de mobil igen. Laptop mindig van nálam, de sokszor nincs kedvem elővenni vagy éppen bonyolult. Ilyenkor remek szolgálatot nyújt bármilyen mobil eszköz. Igaz, hogy ezzel nem lehet "nagy dolgokat művelni", pl. teszteket gyorsan, egyszerűen összeállítani, de nagyon sokszor lehet egyszerű feladatokat gyorsan elvégezni, pl. jelenléti íveket gyorsan kitölteni.

Nekem fontos és jó érzést nyújt, hogy a "zsebemben van az osztály". Megdöbbentő, hogy egy okos telefon-(mobil)internet-felhőszolgáltatás kombóval egy Combinóról bármire képes vagyok. :)))



5. Felhőszolgáltatások (Dropbox, One Drive, Google Drive stb.)
Az SSD-k még kissé drágák (bár már nem annyira), így rákényszerülhetünk kisebb kapacitású merevlemez használatára. Ekkor, na meg, ha mobil eszközöket használunk, (ami most már, tessék hozzá szokni, szintén ALAP!) remek szolgálatot nyújtanak a felhőszolgáltatások. Ezekből meglepően sokat össze tudunk hozni ingyenesen is.


Ezek a szolgáltatások ugyanolyan szabadságot nyújtanak, mint a WiFi: hozzáférés bárhonnan, bármikor. Sőt, ha akarom bármit nagyon gyorsan meg is tudok osztani bárkivel. Na meg gyors "átjáró" a mobil eszközök és a laptop/PC között (ld. Dropbox).

Aki akarja, akár saját felhőt is használhat, ha félti a fájljait a nagy szolgáltatóktól.



6. Google szolgáltatások (Drive, GMail, Naptár stb.)

A Google számomra a felhasználóbarátság szinonimája. Szolgáltatásai garantálják az átjárhatóságot, minden eszközről be tudok jelentkezni és gyakorlatilag mindent el tudok intézni. A felhasználói felület pedig végtelenül letisztult, és minden gyorsan használható.

Kedvenc példám, amikor egy konferencia előadás absztraktját egy El Clasicó közben egy sörözőben 2 mobillal (ráadásul Iphone és Android!) raktuk össze. Hatalmas élmény volt, hogy mire képes akkor, 2011-ben a technológia, a Google. Ebből a szempontból a Google-nek ma nincs párja.



7. Bookmarking szolgáltatások (Diigo, delicious, Evernote stb.)
Számomra az alap, hogy több platformon mozgok, így több helyen ér el érdekes infó, amit el szeretnék menteni a későbbiekre. Erre pedig kell valamilyen bookmarking szolgáltatás. Hogy melyik, az már egyéni ízlés dolga, de hogy kell egy, az biztos.

Példa: olvasok a metrón, megtetszik valami, lementem ("lebookmarkolom"), beérek a munkahelyemre, előhúzom a laptopot, és ott van a link, megjegyzés, bármi, amit oszthatok tovább, vagy dolgozhatok vele. Na és az újratelepítésektől sem kell félni, hogy letörlődnek a könyvjelzők (ez a felhőnek is nagy előnye!).


Most látom, hogy eddig nem is tanárként írtam a fentieket, hanem egy 21. századi felhasználóként, úgyhogy most jöjjön egy-két olyan szolgáltatás, ami már speciálisabb, pedagógiai célú.



8. Tanulási környezet (VLE, LMS) (bármilyen) 
Itt írtam már arról, hogy tanulási környezet nélkül mennyi minden lenne bonyolultabb. A véleményem azóta nem változott, sőt! Bármilyen tanulási környezet elengedhetetlen. Ez az a platform, ahol minden tevékenységet össze lehet fogni és tanárként nekem is segítséget nyújt, hogy épp mit csináltunk, hol tartunk stb.

Azt hogy melyiket használjuk, az egyéni ízlés dolga, illetve egy nagyon egyszerű elv dönti el: melyik szolgáltatást tudom a leggyorsabban, a legegyszerűbben, a legkisebb erőráfordítással "belakni" (egyébként minden szolgáltatás használatát ez az elv dönti el).

Egyszerű felhasználóként működöm és nem fejlesztőként, rendszergazdaként. Kulcsrakész megoldásokat akarok kapni, amit egy egyszerű regisztráció után használhatok. Ezért és ebben zseniális pl. a Google.

Nem érdekelnek az ideológiai viták (free OS vs. commercial OS, Moodle vs. Blackboard, Moodle vs. Coospace, Apple vs. Android, Linux vs. Microsoft stb.), tanár sima felhasználó vagyok és EGYSZERŰEN SZERETNÉK AKAROK használni egy rendszert, vagyis TARTALOMMAL MEGTÖLTENI és nem mindenféle konverterrel, átalakítóval időt pocsékolni.

Ezért is szomorú, hogy például a főiskola hivatalos tanulási keretrendszere, a Coospace és a Moodle között gyakorlatilag nincs átjárás, az egyikben létrehozott teszt-itemek nem vihetők át a másikra. Most akkor melyikre hozzak létre tartalmat? Dolgozzak duplán? Nyilván nem fogok...

Mindettől függetlenül, egy tanulási környezetet nem tudunk megúszni, és nem is szabad!


9. Érintőképernyő

Az interaktív tábla gyakorlatilag meghalt, de az egyszerűen osztható képernyő funkcióra továbbra is szükségem van.

Erre a célra pedig egy érintőképernyővel kombinált (közösen szerkeszthető) kivetített/megosztott képernyő a tökéletes megoldás. Ha ez kábelezés nélkül lenne megvalósítható, az lenne az igazi: szabadon mozoghatnék a teremben és akár a hátsó sorból is szerkeszthetném a kivetített táblaképet. Elvileg ez már most is megvalósítható egy kis plusz beruházással: le kell cserélni a laptopot egy érintőképernyősre, ami most még azért nem kevés pénz, az intézményünknek pedig egy WiFi-vagy WiDi-képes projektort kell beüzemelnie.

Ha továbbra is kábelezünk, akkor probléma lehet még a csatlakozás, ezért mindenféle konverterrel kell rohangálnunk, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket megélni.



10. Hangfelismerés, diktálás (diktafon funkció) idegen nyelven
Ha gyorsan szeretnék keresni valamit, akkor elég csak elmondanom, és már indul is a keresés. Ez főleg mobilon nagy előny, de laptopon is remekül használható, ráadásul idegen nyelven is tökéletesen működik. Nem csak keresésnél jöhet jól, hanem gyors jegyzetelésnél is, igaz ez függ attól, hogy milyen programot használok (pl. Evernote).

Na meg fordításnál is jól jöhet:


Ha nemsokára 100 %-osan biztos funkcióvá növi ki magát, akkor nem lesz gond többé a hallgatók szóbeli teljesítményének gyors értékelése. Amit mond, átalakítja a szoftver és azt már könnyen ki tudom javítani (ha akarom). Nem beszélve a hallás értést mérő feladatok gyors készítésének lehetőségéről.
Ez messze nem sci-fi kategória, hamarabb meg fog valósulni, mint gondolnánk.


Biztos összeállítható lenne egy 10 dolog, amit utálok benned lista is, de azt meghagyom a több kilós táskáikban mind a mai napig fénymásolatokat cipelő kollégáknak, akik amúgy sem blogolnak. Majd ők megcáfolnak, ha akarnak. :)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal