CALL 2 MALL - Számítógéppel és/vagy mobil eszközökkel segített nyelvtanulás

A számítógéppel segített nyelvtanulás (CALL) mellett mára megjelent a mobil eszközökkel segített nyelvtanulás is (MALL), amelynek a szakirodalma ma még elég csekély és a kutatások is kis mintaszámúak.

A 2013-as EUROCALL konferencián (Évora, Portugal) bemutatott "Using smart phones in language learning - a pilot study to turn CALL into MALL" című konferenciaposzter egy olyan lehetőséget jár körül minden eddiginél részletesebben, amely a számítógéppel segített nyelvtanulást ötvözi, kiegészíti a mobil eszközökkel segített nyelvtanulással és amely a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán mindenfajta különösebb technikai fejlesztés nélkül, a meglévő infrastruktúrával kivitelezhető volt, igaz voltak korlátai is. Fő előnye a rugalmasság volt. További részletek a poszteren.


Érdemes összevetni a magyarországi és a 2011-es  busuu & IE Busines School hallgatói véleményeket a hatékony nyelvtanulásról.


Érdekes, hogy mindkét felmérés esetében meghatározó a külföldi nyelvtanulás és a magánórák. A busuu-féle felmérésben 39% azok száma, akik szerint a nyelvtanulásban valamilyen modern aszinkron-szinkron, de inkább aszinkron technológia (mobil, web 2.0, online) lesz a meghatározó a jövőben.
Nálunk több említést kapott a hagyományos nyelvtanulás (pl. könyvek), tehát többen vannak, akik ragaszkodnak a jól bevált nyelvtanulási módszerekhez.

A BGF-felmérés során használt kérdőívek az alábbiak voltak.
//Here are some add-ons to the extended paper of my poster presentation on EUROCALL 2013.
The three questonnaire used in the project (ICT by OECD, smartphone, busuu) are listed below.//

ICT questionnaire by OECD (az OECD IKT kérdőíve)


Smartphone questionnaire (okostelefon kérdőív)


Busuu questionnaire (Busuu kérdőív)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal