A motiváció ereje a nyelvtanulásban - Mire elég napi négy óra nyelvtanulás?


Tegnap megérkezett Pep Guardiola a Bayern Münchenhez, és németül tartott sajtótájékoztatót egy évnyi New York-ban folytatott nyelvtanulás után. A nulláról indulva, napi négy órát tanulva egy new york-i BVB-szimpatizáns (!) magántanárnőnél.

A videó megnézése előtt mindenki gondolja végig, hogy mire ment volna napi négy óra nyelvtanulással  (ez  2 teljes hónap az évből) egy az anyanyelvétől teljesen eltérő nyelven?

Majd ezután nézze meg, hogy mire jutott Guardiola az első német nyelvű sajtótájékoztatóján (1:47-től kezd el beszélni).
Persze viccelődött, hogy az egészet bemagolta ("Alles auswendig gelernt."), de az újságírói kérdéseknél annak ellenére, hogy azokat spanyolul is megkapta, egy kicsit improvizálnia is kellett.



(Németül tudóknak: további Guardiola-idézetek a sajtókonferenciáról.)

A lényeg a motiváció.
Pep tudta, hogy egy tradícióira büszke városba és klubhoz érkezik, és hiába vannak többségben a keretben külföldi játékosok, akikkel akár spanyolul, akár angolul szót értene, gőzerővel belevetette magát a német tanulásba. Riesenrespekt!

És a tanulság is ennyi: mindegy mivel, hogyan, milyen eszközökkel, IKT-vel vagy nélküle, ha valaki elkötelezett (belső motiváció), akkor eléri a célját, meg fogja tanulni a választott nyelvét.
Pep idáig jutott egy év alatt, ami megsüvegelendő teljesítmény és követendő példa, lehet utána csinálni napi négy órában: Deutsch mit Pep.

Motiváció, állhatatosság, kitartás, alázat. Jeden Tag ist Deutschstunde!
És ha ezt nem tévesztjük szem elől, akkor meglesz az eredmény. IKT nélkül is.



Egyébként pedig éljen Pep némettanárnője! Heja BVB!!! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal