Mit adott nekem az IKT, avagy mit adtak nekünk a rómaiak?


Nemrég elgondolkodtam azon, hogy 2007. óta, amióta tanulási környezet (Coospace) elérhető a főiskolánkon, mi változott a tanítási gyakorlatomban, mit adott nekem az IKT?
Az  alábbiak sok esetben szubjektív észrevételek, és hangsúlyozottan saját (nyelv)tanítási tapasztalat közelmúltbeli tapasztalatait tükrözik, amivel lehet (és kell) is vitatkozni.

Az IKT jó dolog
Szerintem az IKT jó dolog és remek lehetőségeket adott. Konkrétan számomra a következőket:

  • Többször felhasználható,  rugalmasan paraméterezhető feladatgyűjteményt, teszteket.
  • Remek demonstrációs lehetőségeket, vizuális segítséget.
  • Gyors, akár azonnali visszajelzést (tanár-diák és diák-tanár viszonylatban egyaránt).
  • Rendszerezett keretet, munkamenetet: 
    • adminisztráció rendszeres, egyszerű vezetését, 
    • beadandó feladatok menedzselését, 
    • információk gyors, rugalmas célba juttatását.
  • Fénymásolatok, könyvcipelés teljes kiiktatását.
A fentiek nélkül jelentősen nehezebb lenne az életem. A kép azonban felemás. 


Eszközök
1. Eszközök, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket
Az interaktív tábla nem csinált forradalmat, és számos előnye mellett hatékonyabbá sem tette az oktatást. Én legalábbis nem találok ezt alátámasztó eredményeket, kutatásokat. Nálunk 5 éve óta sem használják többen, igaz én majd minden órán.

Az elektronikus szavazórendszer (feleltető rendszer) zsákutcának bizonyult. Drága, limitált képességű és online tesztekkel, kérdőívekkel kiváltható.

2. Eszközök, amelyek lényegi funkcióikat tekintve nem sokat változtak
A virtuális tanulási környezetek funkciói 2007 óta jelentősen nem változtak. Igazából csak ráncfelvarrás történt (volt igen félresikerült váltás is), de olyan új funkció, ami miatt érdemes lenne váltani egyikről a másikra vagy frissebb verzióra, nem érhető el. 
Ráadásul szókincs kikérdezésére továbbra is alkalmatlanok, ezért olyan kiegészítő megoldások szükségesek, mint a Quizlet.
Ettől függetlenül ez az eszköz az, amely a legnagyobb hozzáadott értéket nyújtotta számomra az elmúlt 5 évben, nélküle sok minden bonyolultabb lenne.

3. Eszközök, amelyek folyamatosan változtak és változnak
A Google Dokumentumokat, Google Drive-ot  2008 óta használjuk közösen szerkeszthető dokumentumokra és folyamatosan változik (főleg a design).  "Forradalmi opció" 2008 óta a mi nézőpontunkból nem került bele. Kollaboratív feladatokra jelenleg a legegyszerűbben használható eszköz.

4. Prémiumeszközök 
És vannak a 2007 óta megjelent eszközök, amelyek még drágák és ezért nem kellőképp elterjedtek ahhoz, hogy az oktatásban használhatóak legyenek. Ide tartoznak az okostelefonok, tabletek. Ezek szerintem ígéretesek, de itthon még a sci-fi kategóriába tartoznak és lehet, hogy például a tabletek kapcsán ugyanaz történik majd, mint az interaktív táblával: nagy hype, aztán semmi.


Módszerek
Viszont ha az elmúlt 5 év tanítási módszereire tekintek vissza, akkor azt kell, hogy mondjam, módszertanilag nem sok minden változott. Ez persze nem IKT-függő, hiszen egy IKT eszközöket nem használó tanár sem valószínű (sőt), hogy változtatott valamit a módszerein, de ezt akkor is meg kell említeni, mert az IKT eszközöket körüllengi egyfajta mítosz, hogy ezek csodára képesek.

A változatlanság oka lehet, hogy általában ezeket az eszközöket mindenki a korábbi tanítási gyakorlatába próbálja integrálni (én is), így ugyanazt csinálják (csinálom), amit korábban, csak kicsit színesebben-szagosabban. És ez a lényegen nem változtat.

Ha körülnézek (szakirodalomban, szakmai blogokban) sem látok mindennapi tanítási gyakorlatban működőképes módszertani ajánlást. Segíts magadon, Isten az IKT is megsegít! Mindenki kicsit magára van utalva, magának kell kitalálnia a dolgokat, "do it yourself" van, ami nem feltétlenül baj, csak hát ez a helyzet. A tanárok többségének jelen körülmények között szerintem pedig erre sem ereje, sem energiája nincs.


Eredmények: sok hűhó, semmiért. Semmiért?
Az IKT eszközökkel támogatott nyelvoktatás publikált eredményei nagy szórást  mutatnak, néha egymásnak ellentmondó eredmények születnek. Saját eredményeim is azt mutatják, hogy ami egyik alkalommal, egy csoportnál működött, következő alkalommal már nem vagy nem ugyanúgy. Ez egyrészt elkedvetlenít(het), másrészt elbizonytalanít(hat). 

Probléma továbbá, hogy hiányoznak az egymásra épülő, konzekvensen végigvitt mérések, utómérések, nincs az, hogy valamit újra és újra megmérnének, megmérnénk. 
Az IKT-hívők nagyon nagy része a kezdeti hype után rögtön ráveti magát a következő "forradalmi" eszközre, amit egy még újabb követ (D. c. al fine). Ez nem magyar sajátosság, szerintem nemzetközi szinten is ez a helyzet.


És mindezek ellenére is azt mondom, hogy az IKT jó dolog, és nem értek egyet az IKT-t elutasítókkal, akik múló divatról beszélnek, akik szerint a "rómaik nem adtak nekünk semmit". 
Szerintem ha jobban belegondolunk, nagyon is adtak, csak az van, hogy a dolgok még keresik a helyüket.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal