Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal


Nemrég találtam rá a busuu app-ra az Android Marketen (iOS verziója is van) és nagyon megtetszett. Még akkor is, hogy ha a teljes anyag csak egy részét vehetjük igénybe ingyenesen. PC-n 7 napig tesztelhetjük ingyen, utána viszont 4,49 EUR/hó összegért használhatjuk a teljes verziót. Van, akinek megérheti a befektetést.


A program nagyon igényes (most jöttem rá, hogy mennyire fontos is a design), talán a legigényesebb a jelenleg piacon lévőknél és van egy nagyon fontos jellemzője a piacon lévő többi versenytárssal (pl. a Tell Me More) szemben, nevezetesen hogy online felületet ad a nyelvtanulóknak egymással való kapcsolatfelvételre, szóban és képben egyaránt.
A rendszerben online jelenlévő busuu-felhasználókra kattintva chatelhetünk vagy  beszélgethetünk velük, sőt videóbeszélgetésre is van mód, igaz ehhez mindkét felhasználónak engedélyezni kell a mikrofont és a videót.
A felület nagyon szellemesen oldotta meg a hasonló képességű felhasználók kiválasztását, busuu gyümölcsöket (busuu-berries) gyűjt mindenki a feladatok teljesítésével, és értelemszerűen, aki több gyümölcsöt szedett, az annál tapasztaltabb felhasználó, vagyis feltehetőleg annál jobban beszél egy idegen nyelven.

A busuu.com hátránya, hogy jelenleg magyarul nem tud (van olyan oldal, ami igen: Livemocha)
Ettől függetlenül a busuu nagyon életképes alternatíva lehet a hasonló megoldások (Tell Me More, Livemocha) mellett. Részemről erősen ajánlott.

De a puding próbája az evés, úgyhogy a Busuu PC-s verzióját ma 13.10 és 14.40, illetve 14.50 és 16.20 között két főiskolai csoporttal is kipróbáljuk.
A tapasztalatokról hasonlóan az angliai workshophoz, élőben fogok beszámolni itt a blogon. Hamarosan indulunk.

1. csoport (13.10-14.40)
13:57
10 perc alatt beregisztráltunk (Facebook azonosítóval is lehetséges), indulunk a Willkommen/Welcome témakörtől. A busuu szinttől függően (kezdő, középhaladó, haladó), egy (kezdő)témakört ajánl fel, és csak ennek teljesítése után kapunk újabbakat. Addig nem is tudunk mit csinálni.
Ez szerintem nagyon jó megoldás, mert a nyelvtanuló "vezetve van", nincs getting lost feeling, ami sok rendszer hátránya.

13:57-kor már a 3. feladatnál járunk, ami kezdő szinten írásos bemutatkozás (nyelv: német, szint: kezdő). Most mindenki a bemutatkozó szöveget írja, amit majd egy másik Busuu-user kijavít. Cserébe viszont nekünk is ajánlott javítani (nem kötelező, de egy közösségben adni  is jó, nemcsak kapni).

Az 5 feladat, ill. nyelvtanulási lehetőség egyébként: témakör szavai (1.), párbeszéd hallásértés feladattal (2.), írásfeladat (3.), chat-lehetőség (4.) és rövid teszt a témakörrel kapcsolatban (5.) A chat-lehetőség az témakör-független, a többi viszont témakörről témakörre folyamatosan változik.


Kíváncsi vagyok a javításra és a többi busuu-user aktivitására.

14:20
Írásfeladat után már a chat-funkciót próbáljuk, én Stefant (aus Leipzig) találtam meg.





14:47
1. csoport vége.
Az 5. feladatnál, a tesztben szükség lett volna fülhallgatóra, mert van olyan feladat, amit hallás után kell megoldani.
A feladatok mellett lehetőség van a lecke pdf-ben és mp3-ban való letöltésére, valamint kiejtés gyakorlására (ez nekem az órán flash-probléma miatt nem működött). Ezeket a funkciókat sárga ikonok jelölik.
Miután megcsináltuk mind az 5 feladatot, a fő oldalon további témákat kapunk (a Willkommen csak a beugró lecke). Ezeket a 7 napos próbaidő alatt végigcsinálhatjuk.

2. csoport (14.50-16.20)

16.25
Regisztráció gyorsan megvolt az elején, bár van, aki nem kapta meg az emailt, de gyorsan 2x is beregisztrált.

Az első 3 feladat rendben, gyorsan lement, megbeszéltük őket.
A 3. írásos feladatnál kértem, hogy másolják ki a szöveget, amit utána beillesztettek a Coospace-n létrehozott fórumba. Így én is látom, hogy mit írtak és aki, akarja, otthonról becopyzhatja megint, és utána javíthat másoknak (ahogy korábban említettem a javítás kölcsönösségi alapon megy ebben a rendszerben).

A 4. feladat volt a csúcspont. A 2. csoport teljesen beindult a chatelésnél (itt nem teljesen kezdő szintről indultunk, hanem a középhaladót állítottuk be).
Egyszerűen nem akarták abbahagyni és jövő órán is ilyen feladatot szeretnének csinálni.Hihetetlen volt, ahogy élő szótárként folyamatosan kérdeztek. "Tanár úr az mit jelent, hogy...?", "Tanár úr, azt hogy mondják, hogy...?"


Este bővebben kifejtem a tapasztalataimat.

21:44
Azt gondoltam, hogy az írás javítása csak akkor történik meg, ha mi is javítunk másnak. De nem.
A saját bemutatkozásomat 14:51.-kor küldtem el

Még abban a percben 1, 14:52-kor pedig 3 ember értékelt, ami nagyon komoly fegyvertény.


Jól mutatja, hogy az online felhasználók nem csak "leecherek", hanem "seederek" is. Nagyon nagy piros pont részemről.
Kíváncsian várom, hogy a csoport tagjai kaptak-e értékelést és ha igen, milyet (rákérdezni következő órán).

Itt van pár hangulatkép a chatelő csoportról:
És van egy videó is (a minőség miatt csak hangulatként):

Összegzés
A busuu előnye a többi hasonló nyelvtanuló oldalhoz képest, hogy nemcsak PC-n, hanem okostelefonon is használhatjuk. Így a tanulási folyamatot kiterjeszthetjük, ami véleményem szerint manapság óriási előny (és ez most lesz csak igazán az).

Előny továbbá a 21.századi, igazán web.2.0-ás design (a Facebook-hoz hasonlóan jeleníti meg a friss eseményeket, amelyek így biztos nem kerülik el a figyelmünket), hogy végre egy olyan helyre léphetünk be, ahol minden a helyén van, könnyen megtalálható, navigálható, native speakerekkel és a nyelvtanulásért beregisztrált felhasználókkal kommunikálhatunk, és a használatához sem kell IT-gurunak lennünk.
A Moodle-nak  (és a Coospace-nek) minden komoly elismerés mellett a design, illetve annak hiánya komoly hátrány.
2011-ben nem lehet úgy tanulási (keret)rendszereket tervezni, hogy a tanuló  - kis túlzással - majdnem elhányja magát a belépés után. A tanulás folyamatának ugyanúgy megvan az ergonómiája, amit az ilyen rendszerekbe bele kell tervezni.


Hátrány viszont, hogy - ahogy korábban említettem -  a program nem tud magyarul, az igazán haladó felhasználók nem igazán profitálhatnak belőle  (hacsak nem chatelünk sokat), hiszen csak A1-es szinttől B2-ig gyakorolhatunk, és sokaknak hátrány lehet, hogy a huzamosabb használatért fizetni kell (igaz nem sokat).

Összességében azt mondhatom, hogy az eddigi tapaszatalatok szerint az előnyök nagyobb súllyal esnek a latba, mint a hátrányok, és aki a fizetés mellett dönt nem dönt rosszul.
A 12 hónapra kifizetett 64.68 EUR díj (kb. 20.000 Ft) igenis behozhatja az árát, hiszen, akiben megvan az elszánás, az ezzel kiválthat egy nyelvtanfolyamot és native speaker-ekkel gyakorolhat, anélkül, hogy külföldre menne.


Update (2011-11-18):

Igen, a csoport tagjai kaptak visszajelzést az irományukra (nagyon aktív a busuu-közösség). 
Ma pedig nekem kellett javítanom egy felhasználó írását. A mailben a következő volt olvasható:
Thank you in advance for your help - by helping others on busuu.com you
earn juicy busuu-berries and you also  increase the chances  that your exercises
are corrected by other members of our community.
Tehát, ha javítok, akkor valahogy  nőnek az esélyeim, hogy engem is javítsanak.

Tegnap egy harmadik csoporttal is kipróbáltuk a busuu-t és sikerült kamerával chatelnünk egy oldtimer Porschékat gyűjtő otthonról dolgozó düsseldorfi szabadúszó munkaügyissel (Ralf, CarreraRS). Hagyományos nyelvóra erre mikor képes? (Na ezek az IKT egyértelmű előnyei.)

Igen érdekes érzés nagy élmény volt egy budapesti tanteremben ülve egy düsseldorfi férfit hallgatni, ahogy otthonról mesél magáról.
A laptop mikrofonja sajnos nem volt olyan hangos, de a többi technikai paraméter stimmelt.

A busuu felhasználói aktívak, motiváltak, így nem nehéz valakit mikrofonvégre keríteni, ami nagyon motiválhat egy nyelvtanuló csoportot.
Szóval egy tanárnak akár egyedül is megérheti beregisztrálni, mert aztán az ő accountján keresztül chatelhet a csoportja valakivel/valakikkel, vagy épp videóval mutatkozhat be és így native speakerekkel gyakorolhatja a nyelvet.

És ami még fontosabb, hogy a hallgatói visszajelzések is pozitívak (erről hamarosan bővebben fogok írni).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni