Hova vigyük a gyereket iskolába? - Segít az országos kompetenciamérés

Az eddig megszokott információkon túl (ismerősök, rokonok stb.) mostantól segítségünkre lehet a "tudomány",  az Oktatási Hivatal országos kompetenciamérés eredményeit alapul vevő iskolajelentések formájában.

Már nyilvánosan is elérhető, és bárki által letölthetők az ország általános, és középiskoláinak jelentései. Ezekben a jelentésekben az országos intézmények matematika és szövegértés eredményeit közlik és viszonyítják az országos átlaghoz és a hasonló képzési intézményekhez, így mutatva objektív képet azok képzési színvonaláról.
A mérési rendszer 2001 óta létezik és 2006-ban nyerte el mai szerkezeti formáját. Ma Európa legjobb minőségű és legmagasabb szolgáltatási szintet nyújtó mérési rendszerei között tartják számon.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint az intézményi keresőbe,
  1. begépelni az intézmény nevét (vagy OM azonosítóját, ha tudjuk) és a helységnevet, és máris kapjuk a találato(ka)t.
  2. Ezután a jobb oldal található Jelentések ikonra kattintva kiválaszthatjuk a  megtekinteni kívánt jelentést. Elérhető egy Intézményi összefoglaló jelentés, illetve az éves (2009 és 2008) évfolyamokra bontott jelentések.

A jelentések értelmezését színes ikonok segítik, de elérhető egy részletesebb segítség is, valamint a 2009. évi országos jelentést is érdemes átolvasni előzőleg.

Külön érdekes (és értékes)  az intézmény CSH (családi háttér) indexhez viszonyított eredménye, mely megmutatja, hogy az mit hoz ki (vagy mit nem) a tanulóiból. Sajnos ez az index adatok hiányában nem mindenhol érhető el.

A fenti intézmény esetében az olvasható ki, hogy az adott intézmény várható eredménye az esetek többségében gyengébb a várhatónál, tehát nem hozza  ki a maximumot a tanulóiból.

Rangsort sehol nem találunk, de az évfolyamokat részletező adatokból kiderül, hogy hány intézményben vannak erősebb képességű tanulók, így az is nyilvánvaló, hogy az adott intézmény mennyire nyújt jó képzést.


A fenti intézmény országosan nagyon jó, a saját kategóriájában ( 6. éf. gimnáziumok) is jó, de 24-en nála is jobbak. Ez remekül helyettesíti a rangsort.

Érdemes próbálgatni korábbi iskoláinkkal :-) vagy gyerekünk esetében szóba jöhető intézményekkel. Garantáltan lesznek meglepetések (engem legalábbis értek).

Köszönöm a SZTE Neveléstudományi Doktori Iskolának, hogy meghívta Pongrácz Lászlót, az Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési Programok Főosztályának vezetőjét, aki a fenti mérési rendszert december 14-én Szegedi Akadémiai Bizottság székházában ismertette. Nemcsak tanulságos, hanem kimondottan hasznos előadás volt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal