Időszerű még ma a blogolás a Twitter és a Facebook mellett?

World Blogging Forum 2010 résztvevői a blogolás jövőjéről beszélgettek nemrég Bécsben.

Érdekesebb vélemények:
  1. "Időszerű még manapság a blogolás? 9 éve blogolok, de manapság már gyakrabban használok Twitter-t és Facebook-ot." (Heinz Wittenbrink)
  2. "Facebook=fastfood, blog=főzd magad" (Ritchie Pettauer)
  3. A blog személyes tudás-kezelő, amivel a régebbi bejegyzések könnyebben és gyorsabban visszakereshetők.
  4. Sok blog tényfeltáró jelleggel agyon- vagy elhallgatott témák publikálásával még mindig nagy feltűnést, botrányt tud kelteni és nagyban hozzá tud járulni az igazság érvényre juttatásához. (pl. háborús veteránok listájának közzététele Horvátországban, akik jogosulatlan privilégiumokhoz jutottak). 
Reflexiók:
  1. Sok blogger tech geak-ként átnyergelt az újabb web2.0-es eszközökre, mivel azok újabb funkciókat, vagy a korábbiak felturbózott változatait nyújtották, és korábbi blogjaikat feladták, magukra hagyták.
  2. Mit lehet ehhez hozzátenni? Ez egy nagyon plasztikus, kifejező hasonlat. Csili-vili, mindig forgalmas (sok barát, ismerős, még több potenciális barát, ismerős), de mások által üzemeltetett nagyüzem és egy szerény, kis konyha, ahol maximum egy asztal van pár barátnak, akik néhanapján betérnek. :)
  3. Igaz, és a blogolás rendszerezettebbé is teszi az embert. Az írásos, nem 140 karakteres megfogalmazás, a dolgok alaposabb átgondolására készteti az embert. Ez szerintem a blogolás legnagyobb erénye.
  4. Igen, nálunk is voltak hasonló esetek, botránykeltő, bennfentes blogok (pl. a TV2 belső ügyeiről), amik el-eltűntek, de különböző tükrözésekkel valahogy mindig elérhetők maradtak a világhálón. Vö.: "The internet's not written in pencil, Mark, it's written in ink." (Social Network) Persze az "igazság kapuja" szlogen szerintem (részben) sántít, hiszen az iráni tüntetéseknél a Twitter vitte a prímet és nem a blogok.


És lehetne folytatni a sort, itt is olvashatók még logikus magyarázatok a blogolás háttérbe szorulásáról.

Ha kutatási, oktatási céllal közelítek a téma felé, akkor részemről a következő "combo"-t tudnám elképzelni:
  • Twitter - a redundáns: Kutatással, oktatással kapcsolatos problémafelvetések, ötletek, ötletcsírák. Előny: gyors, azonnal rögzít, nem vész el az ötlet. Hátrány: sok a redundancia, aki a követők közül lecsap és gyorsabb a megvalósításban, helyzeti előnybe kerülhet.
  • Blog - az informatív: átgondolt, hosszabb, több eszközzel szemléltetett gondolatmenetek. Mivel több a tartalom, az információ, ezért a tartalmak nem frissülnek feltétlenül olyan gyakran.
  • Facebook - a transzparens: Két dologra is alkalmas: közösségi életre és kutatásra/oktatásra. Szóba jöhető tevékenységek: (tanuló)csoportok létrehozása, oktatási projektek futtatása, oktatói és kutatói PR-munka, ("látványpékség"), egyszerű, rövid üzenetek a külvilág felé. Fokozottan nyilvános jellege miatt mindent alaposan meg kell gondolni.
A twitter és a blog egyszemélyes műfaj, inkább az Einzelgänger-ek világa, a Facebook pedig csoportos (Rudeltier), de a fenti összeállítás működőképes lehet, amennyiben jól gazdálkodunk az időnkkel. 
A lista nyilván további eszközökkel is bővíthető, csak győzzük idővel és energiával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal