Program or be programmed: a digitális kor 10 parancsolata

Folyamatosan befogadjuk az életünkbe az új technológiákat, pedig nem értjük, hogyan működnek a programok, hogyan hatnak ránk ezek az eszközök. Nem tudunk programozni, fogalmunk sincs róla, hogyan működik pontosan a számítógép, talán nem is érdekel bennünket. Ehelyett abba fektetünk sok energiát, hogy kiderítsük, mire használhatjuk a programokat. Lehet, hogy ez nagy hiba… Képesnek kell lennünk a digitális média torzításainak kiszűrésére és arra, hogy tudatos döntéseket hozzunk, ne pedig a tálcán elénk kínált néhány opció közül válasszunk.  

Ha azt szeretnénk, hogy a programok értünk legyenek, de ne uraljanak bennünket, be kell tartanunk a digitális kor tíz parancsolatát.

1. Idő Nem kell mindig elérhetőnek lennie. Az internet aszinkron rendszer, magyarul mindig be van kapcsolva. Douglas Rushkoff arra biztat, mindenki bátran vállalja: az én időm az enyém.
2. Távolság Hosszú távú megoldásokat használni rövid távú helyzetekben, és nem távoktatással próbálkozni helyi kontextusban...
3. Növekedés Az internetet folyamatos bővítésre tervezték. Nem minden bővíthető, nem mindennek szabadna vagy kell feltétlenül bővülnie.
4. Választás Dönthet úgy is, hogy nem a felkínált lehetőségek közül választ. A Facebookhoz hasonló oldalak az irányított választás elvén alapulnak, azaz bizonyos opciók közül lehet csak választani.
5. Összetettség Az internet egyszerűsít. Önnek soha nem lehet száz százalékban igaza.
6. Fizikai valóság Senki ne maradjon anonim. Rushkoff azt mondja, fel kell lépni a tendencia ellen, amely az arctalanságot-névtelenséget hirdeti. A névtelenség arra bátorít, hogy polarizált tömeg részeként senki se vállaljon felelősséget a következményekért, ezen felül az előítéletek melegágya. Felszabadító megmutatni magunkat a neten.
7. A kapcsolat a király (nem a tartalom) Ne feledkezzen meg az emberekről! A közösségi marketing oximoron (látszólag egymást kizáró ellentétek összekapcsolása, pl. jeges tűz)
8. Absztrakció A hipertext egy lépéssel tovább visz.
9. Nyitottság Ne lopj! Ha nincs társadalmi szerződés, mindenki mindent továbbad, amíg senkinek sem marad semmije. Semmi sincs ingyen.
10. Végfelhasználók A technológia irányába terelt fogyasztók. Programozni vagy programozva lenni.
(Forrás: "Aki ma nem programozó, az programozva van")

Nem hinném, hogy én lenék szkeptikus, de az utóbbi időben egyre több hasonló, több mint szkeptikus írás jelenik meg az internetről és az új technológiákról.
Lehet, hogy elérkezett az idő és a web2.0-es felhasználóknak is követniük kellene a fehér nyulat.

Update (2010.06.17.): Douglas Rushkoff tegnap megtartotta előadását a Magyarországon.
Update (2010.07.22.): Az előadás videója
Update: (2010.12.20.) A negatív írások nem szűnnek, ld. pl. az Átdrótozott agyak c. írást

Megjegyzések

  1. Kedves András!

    Érdekes és elgondolkodtató dolgok ezek, de igen könnyű túlzásokba esni.

    aszinkron - "Az internet aszinkron rendszer, magyarul mindig be van kapcsolva." ez pont nem azt jelenti.

    "Az internetet folyamatos bővítésre tervezték. Nem minden bővíthető, nem mindennek szabadna vagy kell feltétlenül bővülnie."
    És? lehe, hogy az internetnek meg éppen szabad bővülnie...

    "Az internet egyszerűsít. Önnek soha nem lehet száz százalékban igaza"
    ez így önmagában teljesen értelmetlen.

    >6. Fizikai valóság Senki ne maradjon anonim. >Rushkoff azt mondja, fel kell lépni a >tendencia ellen, amely az arctalanságot->névtelenséget hirdeti.

    ez akkor reális, ha a véleményt nyilvánító személyt nem fenyegeti veszély, szabadon nyilvánulhat meg. Ez sok helyen nincs így!

    >Ha nincs társadalmi szerződés, mindenki >mindent továbbad, amíg senkinek sem marad >semmije.

    Vagy amíg mindenki mindenhez hozzájuthat?! Hol itt a nyitottság? Hogyan létezhet egyáltalán az információs szegénység??

    ez csak pár rövid felvetés.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal