Előzetes eredmények 1.

Utolsó hét kezdődik holnap, így a hétvégén gőzerővel készítettem az adattáblákat, dolgoztam fel a kérdőíveket, javítottam a teszteket.

Az alábbi ábra csak a mintám felét mutatja. Mindegyik csoport már két szemeszterben tanult németet.


Az 5. csoport, amit tanítok a leggyengébb, ráadásul idén februárban még gyengébb hallgatók érkeztek (csoportösszevonás volt), igaz tőlem is mentek el emiatt hallgatók. Az összevonástól eltekintve, ami csak engem érintett, a csoportok közötti átjárás nem volt jelentős, így a 2009. szeptemberi szintfelmérők és a most májusi zárótesztek eredményeit össze lehet hasonlítani.
Igaz ez csak egy előzetes eredmény, és még finomítani is fogom.
  • Csak a mi csoportunk tudta jelentősen javítani az eredményét a szintfelmérőhöz képest (+15%), amivel feljött a 3. helyre. Egy csoport enyhén növelte (+2,8%, 1.), egy csoport enyhén (-2%, 2.), két csoport jelentősebben rontotta (-6%, 3. és -12% 4.).
A fenti eredmények alapján megint csak ismételni tudom azt, amit már tavaly is mondtam: felzárkóztató célzattal az IKT eszközök, köztük a tanulási környezetek nagyon hatékonyak.


Viszont van érdekesség is. Készítettem egy ábrát a csoportomban már két szemesztere nálam tanuló és az újonnan érkezett, egy szemesztert nálam tanuló hallgatók eredményeiről.

A fenti ábrán látszik, hogy a csoportomba újonnan érkezett hallgatóknál a fejlődés még jelentősebb (+17%), ők 42%-ról 59%-ra javították a teljesítményüket, a régiek viszont 69%-ról 66%-ra rontották (-3%).

A régi hallgatóim -3%-os eredménye elgondolkodtat, ezek szerint nálunk ebben a félévben nem működött a big-fish-little-pond hatás. Vagyis lehet, hogy a jól fejlődő hallgatókat folyamatosan ki kellene emelni és jobb csoportokba kellene küldeni.

A hosszú távú fejlesztéshez és fejlődéshez szerintem a következőkre lenne szükség:
  • csak egy tanár tanítson egy csoportot (erre még vissza fogok térni a kérdőíveim eredményei miatt) és
  • ezt a csoportot minimum két szemeszteren át tanítsa, mert így a kedvezőbb hatások (az IKT-é mindenképp) nagyobb hatással és tartósabban érvényesülnének.
Rövidebben megfogalmazva: egy tanár, egy csoport, két szemeszteren át.
Persze ennek bevezetését a főiskolán az állandóan változó órarend sem preferálja, így jelen állapotban ez minden csoportnál nem kivitelezhető. De ha a beosztást legalább a gyengébb kezdő tudásszintű csoportoknál meg lehetne így csinálni és ezzel párhuzamosan IKT eszközöket is alkalmaznánk, már ez is hatalmas előrelépés lenne.

Hamarosan érkeznek a további eredmények, elemzések.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal