You Tube: nyelvtanulás feliratozással

A Beszédművelés csoportommal zenei videókat és a hozzá tartozó szövegeket kezdtünk keresni. Szeretném, hogy ha a szövegeket a videóhoz tudnánk csatolni. Ez elvileg a You Tube-on működne a legkönnyebben, de még nem sikerült megtalálni a leggyorsabb módját.

Mert létre tudok hozni egy feliratfájlt, amit aztán manuálisan videóhoz időzítek, de azért ez sok időbe kerül. Ezt aztán meg is tudom nézni egy külsö player-rel (pl. ezzel), tehát offline üzemmódra gondolva ennek is lehet realitása.
Ha kész vagyok, ezt a feliratfájlt aztán fel tudom tölteni a You Tube-ra (nekem a megjelenéssel problémáim vannak).

Másik lehetőség, és talán jobb lenne, ha a csoporttal együtt annotálnánk a videókat. Ezt jövő héten ki is fogjuk próbálni. Így a ráfordított idő osztódik a résztvevők között.

A régi nóta: ha csak "megszállott geek-ként" tudok oktatási tartalmat előállítani, akkor az hosszú távon nem megoldás. Érdemes lenne egy modellt felállítani az elektronikus tananyagok készítéséhez. Ennek a modellnek a részei lehetnének:

  • INput oldalon:
    • a befektetett idő (T)
    • a feldatkészítő IKT kompetenciája (K)
    • tananyagkészítésben használt szoftver (S)
  • OUTput oldalon:
    • az e-tananyag minősége (Q)
    • az e-tananyag felhasználhatósági ideje (szavatossága) (W)
    • tananyagkészítésben használt szoftver (S)

Az input és output oldalakat a tananyagkészítésben használt szoftver (S) kötné össze.

Például érdemes létrehozni olyan e-tananyagot, tartalmat akár nagy időráfordítással, aminek a szavatossága kellően hosszú, nem évül el (itt tehát a szavatosság lehet a döntő), de a gyorsan változó, aktuális témájú tartalmak esetében (pl. lyukas szöveg gazdasági hírekből) az idő jelentősége a fontosabb.
Ez utóbbi esetben a szoftver szerepe is döntő lehet, mert elképzelhető olyan eset is, amikor egy alacsony IKT kompetenciával rendelkező tanár egy okos és felhasználóbarát szoftverrel pár kattintással tud generálni ilyen tananyagokat, pl. ezzel. Igaz itt egy online eszközzel gyakorlatilag offline anyagot generálunk, mert a feladatlapot ki kell nyomtatnunk a csoportnak.
Ha online tartalom kell, akkor viszont már több IKT kompertencia is (pl. ehhez). Persze lehet, hogy van hasonló web 2.0-es eszköz már, ami egyszerűbben tudja ugyanezt, csak én még nem ismerem.
Már van ilyen eszköz (2010. jún.1.).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal