PBL feladat: prezentáció

Ma prezentált az első csoport (6.) Több apró technikai gond miatt kicsit késve kezdtünk, de minden belefért. Ráadásul a kamera több percen át a plafont vette, mert nem volt meghúzva a csavar az állványon, a technikus kiment, én meg késve vettem észre. :(

Viszont megdöbbentett a hallgatók passzivitása. Vagy a feladat volt rossz és nem motivált kellőképpen (szerintem mondjuk nem, de nyilván én nem vagyok kellőképpen objektív), vagy olyan szinten nincs véleményük a hallgatóknak dolgokról (ráadásul, amik testközelből érintik őket), ami minden korábbi elképzelésemet felülmúlja. Ha mondanak valamit, akkor valami nagyon általánosat ("es war gut"), és ha megkérdezem, hogy pontosan mire gondolnak, akkor se kép, se hang. Siralmas. És nem nyelvileg. A hozzáállás. Egymást sem érdeklik. Nekem ez kisebbfajta sokk volt.

Akik jók és egyáltalán van véleményük: V.A. (A csoport), aki kézzel rajzolt térképet készített minden csoportnak (!), továbbá B.CS., K.ZS., Cz.T (D csoport).
A kézzel rajzolt térkép:


Ez utóbbi magasan a legjobb prezentáció volt. B.CS. nem csak felolvasta a szöveget és nem fordított hátat a csoportnak! A szöveg jól strukturált volt, kérdések az elején, amik egyrészt ráirányították a figyelmet a főbb pontokra és felkeltették az érdeklődést. Ráadásul aktív linkek is voltak benne! Szép prezentáció volt, talán ezért megérte.

Nem tudom milyen lesz a többi csoport, mert eddig ezt a 6-t gondoltam a legkreatívabbnak. Nem értem, hogy akkor, amikor végre lenne lehetőség kicsit szabadjára engedni a kreativitásunkat, akkor miért nem ez történik?

  • Lehet, hogy a technikai eszközök és az ilyen környezet elkényelmesít? ("Úgyis ott van a szilícium-memóriában aztán megguglizom." "Óra végén minden felkerül, aztán leszedem." stb.)
  • Lehet, hogy jobban fel kellett volna készíteni őket a feladatra? (De hogyan, ez már nem középiskola...)
  • Lehet, hogy ha egy nem elvárt séma szerint történik valami, akkor az lebénít? (Egy óra legyen megszokott, a tanár beszéljen sokat, kicsit kérdezgessen csak, de alapjába véve hagyja békén a diákokat, hadd feküdjenek kényelmesen kólázgatva a monitorok előtt)

Megjegyzések

  1. K: Lehet, hogy a technikai eszközök és az ilyen környezet elkényelmesít?

    V: Az aktív tábla a diákok számára érthetőbbé teheti az anyagot, mert azt komplex módon képes szemléltetni, ugyanakkor a diákok lustaságát és az eszköztől való függőségét is kiválthatja. (Cutrim Schmid, 2008)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtanulás Androiddal

10 nyelv, amit a leginkább érdemes tanulni

Nyelvtanulás egyszerűen: www.busuu.com - Tesztelés két főiskolai csoporttal